Георги Ангелов, Фейсбук Може би ще ви шокирам, но всъщност в

...
Георги Ангелов, Фейсбук Може би ще ви шокирам, но всъщност в
Коментари Харесай

КЕВР вдига цената на тока в полза на топлофикациите

Георги Ангелов, Facebook

 

Може би ще ви скандализирам, само че в действителност сега по формула и по икономическа логичност цените на тока за семействата би трябвало леко да намалеят. Не вярвате? Ето обаче обстоятелствата:

1. Пазарната цена на тока на пазара " Ден напред " е рекордно висока, само че семействата не са на този пазар - те се доставят с ток по дълготрайни и средносрочни контракти с закрепена цена. Естествено, че който има дълготраен контракт с закрепена цена, не се въздейства от дневната цена на пазара.

2. В цената на тока за семействата и бизнеса има включена дотация за производителите на ток по дълготрайни контракти (т. нар. такса " Задължение към обществото " ). В момента обаче пазарната цена на тока е доста по-висока от цената по дълготрайните контракти, тъй че дотацията би трябвало да отпадне, надлежно - такса " Задължение към обществото " също би трябвало да изчезне (поне до момента в който цените " Ден напред " са толкоз високи).

3. В момента пазарната цена е два пъти по-висока от закрепената цена по дълготрайните контракти, по която НЕК купува ток от американските ТЕЦ-ове и от множеството ВЕИ. Ако НЕК бяха умни, щяха да натоварят до дъно американските централи, да купуват на цена от 260-300 лв. на мегават и да продават на пазара на двойно по-висока цена, реализирайки голяма облага по дълготрайните контракти. Тази облага би трябвало да се върне назад на потребителите под формата на негативна такса " Задължение към обществото ". Американските централи обаче не престават да работят на минимална мощ, а НЕК пропуща да осъществя облаги от стотици милиони.

4. В момента цените на въглеродните квоти са рекордно високи - България продава тези квоти и осъществя милиардни доходи, които влизат във фонд " Сигурност на електроенергийната система " (СЕС). По оценка на КЕВР, в този фонд се чакат към 2 милиарда лв. доходи от квоти, които Европейски Съюз разрешава да бъдат употребявани за компенсиране на потребителите.

5. В същия фонд Съд на Европейския съюз влиза и 5-процентната такса от всички производители на ток, която - поради нарасналите цени - носи доста повече доходи от преди.

6. Има единствено един съставен елемент, който дърпа цените нагоре и това са мрежовите такси, т.е. таксите за прилагане на кабелите високо, приблизително и ниско напрежение (ЕСО и ЕРП). Тези такси би трябвало да се вдигнат, тъй като ЕСО и ЕРП купуват безценен ток за софтуерните си разноски от пазара " Ден напред ". Размерите на тези мрежови такси обаче не са толкоз високи, че да " изядат " пониженията, идващи от реализирането на по-горните точки.

Така че по формула и по икономическа логичност, цената на тока за семействата освен не би трябвало да пораства, а даже леко да намалее.

Тогава за какво КЕВР предлага повишаване на тока? Защото КЕВР желае да вземе повече пари от потребителите и с тях да субсидира парното посредством наградите за така наречен когенерация. Така че няма нищо пазарно в предлагането за повдигане на цената на тока, то е израз на желанието за кроссубсидиране на цената на парното.

Значи, токът леко би трябвало да поевтинее, а парното да нарастне - поради скъпия газ. Но, както съм отбелязвал неведнъж, производителите на ток сега осъществят свръхпечалби, десетки пъти по-високи от естествените (свръхпечалбите са най-малко 2 милиарда лв. за деветте месеца на 2021 година). Тези свръхпечалби влизат в държавния бюджет под една или друга форма - налози, такси, дивиденти и други С част от тези средства може да се компенсират топлофикациите за скъпия газ, тъй че да не се постанова цените на парното и газа за семействата също да бъдат увеличавани. 

Реално, КЕВР би трябвало да вземе ценово решение за тока, само че без да субсидира парното. Съответно - токът леко ще поевтинее, а държавното управление може да употребява част от свръхпечалбите, с цел да резервира цената на парното (по същия метод, както се попомага бизнесът със 110 лв. на мегават час). Не е толкоз комплицирано, просто е нужна обикновена съгласуваност сред институциите...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР